Beste yoga handdoeken 2025
Yoga staat bekend om de ontspannende werking op lichaam en geest, maar niet iedereen ervaart alleen maar rust na een sessie. Sommige mensen krijgen te maken met diarree na yoga. Hoewel dit onschuldig kan zijn, kan het ook een teken zijn van onderliggende darmklachten. Schroom dus niet om naar je huisarts te gaan of een zelftest te doen.
In dit artikel leggen we uit waar deze klachten, mogelijk, vandaan kunnen komen en wat je eraan zou kunnen doen. Loop er niet te lang mee rond en ga dus naar je huisarts of doe een thuistest die je aan je arts kunt overleggen.
Diarree na yoga kan door verschillende factoren worden veroorzaakt:
Stimulatie van de spijsvertering
Veel yogahoudingen richten zich op het masseren van de organen in je buik. Dit stimuleert de werking van je darmen, waardoor je sneller naar het toilet moet. Vooral twists en houdingen waarbij druk op de buik komt, zoals de “Child’s Pose” of de “Spinal Twist”, kunnen dit effect hebben.
Detox-effect
Yoga helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren, vooral als je veel zweet tijdens de sessie. Dit kan ervoor zorgen dat je darmen tijdelijk gevoeliger reageren. Dit effect is vooral merkbaar bij intensieve yogavormen zoals Bikram (hot yoga) of Power Yoga.
Stressrelease en zenuwstelselontspanning
Yoga helpt bij het verminderen van stress, maar dat kan ook fysieke reacties uitlokken. Je parasympathische zenuwstelsel, dat de spijsvertering aanstuurt, komt tot rust. Bij sommige mensen leidt dit tot een versnelde stoelgang.
Voeding voor de yogales
Wat je eet vóór je yogales speelt een grote rol. Als je kort voor de les veel vezels, vet of pittig eten consumeert, kan dat je spijsvertering verstoren. Dit kan leiden tot diarree tijdens of na de sessie.
💡 Tip:
Vermijd intensieve yogahoudingen zoals diepe twists of omgekeerde houdingen bij diarree, omdat deze je darmen kunnen irriteren. Focus in plaats daarvan op zachte, ontspannende poses die de spijsvertering ondersteunen.
Wil je voorkomen dat je na de yogales naar het toilet moet rennen? Probeer dan deze tips:
Let op je voeding. Eet licht verteerbaar voedsel 2 tot 3 uur voor de yogales. Vermijd vezelrijke of zware maaltijden vlak voor je sessie.
Hydrateer slim. Drink voldoende water, maar vermijd grote hoeveelheden vlak voor of tijdens de les.
Luister naar je lichaam. Voel je druk of ongemak tijdens bepaalde houdingen? Pas ze aan of sla ze over.
Wees voorzichtig met detox-programma’s. Deze kunnen je darmen extra gevoelig maken.
Heb je regelmatig diarree na yoga of ook op andere momenten last van je darmen, zoals buikkrampen, opgeblazen gevoel of wisselende ontlasting? Dan kan het verstandig zijn om je darmen te laten testen. Een darmtest kan inzicht geven in mogelijke oorzaken, zoals:
Voedselintoleranties
Prikkelbare darm syndroom (PDS)
Darmontstekingen of infecties
Problemen met je darmflora
Ga dus naar je huisarts of doe een darmtest en krijg snel inzicht in je darmgezondheid. Deze test kun je eenvoudig thuis uitvoeren en geeft je waardevolle informatie om je klachten aan te pakken.
Diarree na yoga is meestal onschuldig en tijdelijk. Toch is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren, vooral als de klachten vaker terugkomen. Door je voeding aan te passen en bewust te zijn van je houdingen kun je de meeste problemen voorkomen. Als je toch regelmatig last hebt, kan een darmtest je helpen om inzicht te krijgen in je darmgezondheid en passende stappen te nemen.
Wil je meer weten? Bekijk de darmtest hier en zorg goed voor je darmen, zodat je onbezorgd kunt genieten van je yogapractice!
Microbioom test:De nieuwste technieken maken het mogelijk om met behulp van DNA analyse de verschillende soorten bacteriën in jouw darm te identificeren.
Een gezond microbioom is essentieel voor je algehele gezondheid. In je darmen leven honderden bacteriesoorten die helpen bij de vertering van voedsel, opname van voedingsstoffen en het weren van ziekteverwekkers. Daarnaast wordt de samenstelling van het microbioom gekoppeld aan aandoeningen zoals overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2. Steeds meer mensen ontdekken het belang van darmbacteriën.
Wil je inzicht krijgen in je darmgezondheid? Met een microbioom test breng je je darmbacteriën in kaart. De testresultaten bieden concrete adviezen om je gezondheid te verbeteren. Door je darmflora in balans te brengen, werk je aan een sterker immuunsysteem, betere spijsvertering en meer energie.
Let op: We zijn geen dokters, maar delen algemene info en tips. Twijfel je over je klachten? Neem dan altijd contact op met een medisch specialist!