Beste yoga handdoeken 2025
Het imago achter de yoga levensstijl zal mogelijk in de perceptie een zijn die waarschijnlijk een duurzaam karakter heeft. Yoga had, en heeft wellicht nog, een wat zweverig en alternatief karakter wat dit bepaalde. Maar door de populariteit van yoga is dat toch echt wel veranderd. De voordelen van yoga zijn populairder dan ooit en de markt erom heen heeft daardoor ook een flinke groei meegemaakt. De vraag naar yoga spullen is groter dan ooit.
Inmiddels beoefenen naar schatting wereldwijd 400 miljoen mensen yoga in een e.o.a. vorm. Dat betekent dat het overgrote deel van deze beoefenaars ook yoga spullen aanschaffen maar op een zeker moment ook weer vervangen. Dat geeft een hoop milieuschade.
In het algemeen begint bij veel producenten door te dringen dat de ecologische voetafdruk die wij op deze planeet achter laten veel te groot is. Niet alleen vanuit de publieke en politieke druk maar ook vanuit eigen waardes. Zo ook bij de producenten van yoga materialen.
Als je hier verder over nadenkt is dit een beetje tegenstrijdig aan de diepere gedachte van yoga, Aparigraha. Oftewel vrij zijn van bezit danwel hebberigheid en welke betekenis we geven aan de spullen de wie aanschaffen en gebruiken. Maar goed, laten we er geen afstudeeropdracht van maken en eens kijken naar het huidige gebruik en duurzaamheid van yoga materialen.
Je moet weten dat veel kleding die gemaakt is van polyester, zoals ook veel yoga kleding, vervuilend zijn voor het milieu. Niet alleen bij het afdanken maar ook tijdens het schoonmaken ervan.
Waarom? Volgens een onderzoek van - Union for the Conservation of Nature (IUCN) - (Bron: Greenbiz.com) bleek het wassen van kleding verantwoordelijk te zijn voor 33 procent van de primaire uitstoot van microplastics in het milieu. Waaronder ook yogakleding en materialen.
Naast kleding worden ook veel hulpmiddelen gebruikt zoals yogamatten. Eén van de attributen die misschien wel het meest worden aangeschaft en gebruikt om yoga uit te kunnen oefenen. De yogamat zal het meest te lijden hebben van slijtage.
Nog steeds worden de meeste matten gemaakt van syntetisch PVC.
Niet onze meest favoriete gezien het feit dat ze matten totaal niet milieuvriendelijk zijn. Heel moeilijk afbreekbaar en niet recyclebaar. Daarom zie je dat andere, meer milieuvriendelijke materialen, terrein winnen. We willen niet hypocriet zijn of roomser dan de Paus, maar als je de (budget)keuze hebt en een klein beetje langer kan sparen, dan zou je er over na kunnen denken om wellicht een iets duurdere meer milieuvriendelijk variant te kiezen. Of check dat de PVC matten het OEKO-TEX® / SGS certificaat hebben. Wij juichen dat van harte toe.
De TPE yogamatten ( Thermo Plastic Elastomer) zijn matten gemaakt van een combinatie van hard kunststof en rubber en hebben een zogenaamde open cel structuur. TPE heeft goede antislip eigenschappen. Ze zijn zacht en licht van gewicht. Afhankelijk van de yoga intensiteit die op de mat wordt beoefend, gaan ze iets minder lang mee. TPE is milieuvriendelijker wordt over het algemeen beweerd. Echter......de reden dat TPE als milieuvriendelijk wordt aangeprezen, is omdat er een slechter alternatief is (PVC). TPE is een algemene term en heeft verschillende varianten. Het vereist in feite minder energie bij de productie dan PVC en is potentieel recyclebaar. Maar al je er over nadenkt dat slechts 15% van 's werelds plastic wordt gerecycled, en dat is meestal PET-plastic, zal de TPE mat niet zo recyclebaar zijn als wordt beweerd.
(Bron: https://www.natmat26.com/en/blogs/yoga-ed-eco-sostenibilita/il-tappetino-yoga-in-tpe-e-ecologico-e-sostenibile).
De natuur rubberen yogamatten worden gemaakt van het nattuurrubber dat komt uit de rubberboom Hevea Brasiliensis. Deze boom groeit o.a. in Zuid Amerika en op op plantages in Zuid Oost Azie. Het zijn bomen die tussen de 20 en 25 meter hoog kunnen worden. Sap wordt uit deze bomen afgetapt om uiteindelijk omgezet te worden in rubber. De betere yogamerken claimen dat er geen bomen uit het Amazone gebied worden gekapt.
Rubber is waterdicht, rekbaar, flexibel en antislip Niet te verwarren met syntetisch rubber (TPE). Controleer bij aanschaf dus welk type rubber het is. Syntetisch rubber, gemaakt van olie, geeft een flinke ecologische voetdruk.
De natuur rubberen yogamatten zijn over het algemeen wat zwaarder maar gemaakt van natuurlijke materialen. Ze hebben een stuggere ondergrond maar bieden een erg goede grip.
Misschien niet het eerste materiaal waar je aan denkt. Maar yogamatten van kurk winnen terrein. Ze zijn recyclebaar en biologisch afbreekbaar en van nature antibacterieel. Het kurk komt van de kurkeik en wordt verkregen door een milieuvriendelijke oogsttechniek. Het schors wordt elke negen jaar van de kurkeik afgenomen, wat overigens de kurkeik niet schaadt. Het schors groeit namelijk weer aan.
Een zogenoemde 'geoogste boom' neemt overigens 5 x meer koolstofdioxide (Co2) op dan een niet geoogste boom. Deze yogamatten bieden een hele goede grip omdat het goed vocht opneemt en hebben een natuurlijk dempend vermogen. Ze zijn licht van gewicht waarmee je deze graag meenemt op je fiets.
Het kiezen van een mat kan dus wat denkwerk opleveren. Aan jou uiteraard de keuze uiteraard waar je voor gaat. Maar voor jezelf en het milieu is het verstandig je te verdiepen in het materiaal wat je kiest en kijk eens met een serieuze blik naar kurk.
Wil je er écht zeker van zijn dat je altijd een goed gevoel hebben qua milieuvriendelijkheid zoek dan naar de yogamatten met een *OEKO-TEX® standaard 100 certificaat. Hét Eco paspoort. Alle materialen zijn door en door getest zijn en veilig voor het milieu en voor de gezondheid bevonden. Óf....Check de yogamatten met een SGS certificaat. De yogamatten met een SGS certificaat tonen aan dat het dusdanig is geproduceerd dat het wel recyclebaar is. Meer over SGS vind je hier.
Voor meer tips over yoga, lees ook de blog op www.besteyogamat.nl
OEKO TEX
*Als een textielartikel het STANDARD 100-label draagt, kunt u er zeker van zijn dat elk onderdeel van dit artikel, dat wil zeggen elke draad, knoop en andere accessoires, is getest op schadelijke stoffen en dat het artikel daarom onschadelijk is voor de menselijke gezondheid. De test wordt uitgevoerd door onze onafhankelijke OEKO-TEX® partnerinstituten op basis van onze uitgebreide OEKO-TEX® criteriacatalogus. Bij de test houden ze rekening met tal van gereguleerde en niet-gereguleerde stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. In veel gevallen gaan de grenswaarden voor de STANDARD 100 verder dan de nationale en internationale eisen. De criteriacatalogus wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe wetenschappelijke kennis of wettelijke eisen. Voor fabrikanten en klanten is het niet eenvoudig om elke dag het overzicht te houden over de juridische situatie rondom schadelijke stoffen. Onze experts van de OEKO-TEX® instituten doen dit voor u.
Bron: (https://www.oeko-tex.com/en/our-standards/standard-100-by-oeko-tex)
https://academic.oup.com/femsle/article/363/3/fnv231/2594523
https://www.oeko-tex.com/en/our-standards/standard-100-by-oeko-tex
https://abc13.com/yoga-mat-workout-exercise/520032/