Beste yoga handdoeken 2025
Het kiezen van een yogamat kan nog wel eens lastig zijn. Je hebt de neiging om de eerste de beste goedkope mat te kiezen die in de reclame folder aan je voorbij komt. Je wilt gewoon starten. Een mat is een mat toch? Het tegendeel is waar. Het beoefenen van yoga vergt concentratie en inspanning. Niet zo heel gek dat er veel cursussen over gegeven worden. Je wilt dus niet bezig zijn met de zaken die jou juist moeten ondersteunen zoals de materialen die je nodig hebt. Om ervoor te zorgen dat je je kan focussen op de yoga oefening is het verstandig om onze informatie te lezen om in ieder geval wat meer beslagen ten ijs te komen op het moment dat jij jou yogamat kiest. Laten we eerst eens kijken wat een yogamat is.
Bij het uitvoeren van yoga oefeningen zijn yogamatten niet meer weg te denken. Als jij start met yoga zonder de juiste materialen zal je zal merken dat je handen gaan zweten en je voeten beginnen te glijden op de vloer. Daarnaast beschermd het je tegen de ondergrond waar je yoga uitoefent. Zanderige ondergrond of een koude vloer om maar een voorbeeld te noemen.
Een yogamat is daarom een mat die speciaal gemaakt is voor het beoefenen van yoga oefeningen. De yogamat biedt een antislip functie en dempt het oppervlak tijdens oefeningen. Het wordt hierdoor makkelijker om diverse asana's veilig en comfortabel uit te voeren. Het biedt comfort en bescherming op harde vloeren en zorgt voor de hygiëne waar vaak yoga oefeningen worden gedaan.
Bij het zoeken naar een yogamat merk je al snel dat er veel aanbod is . Maten, materialen en diktes kunnen verschillen. Het hangt er een beetje vanaf wat je er mee gaat doen en wat jouw persoonlijke situatie is. Dus laten we je meenemen in waar je op zou moeten letten.
De textuur heeft invloed op de grip van de yogamat. Het materiaal kan verschillen per yoga mat. Er zijn dan ook verschillende soorten matten gemaakt van verschillende materiaal. Wat verder op deze pagina gaan we een beetje dieper in op de materialen. In de basis zijn yogamatten gemaakt van PVC, TPE, natuurrubber en kurk. Er komen steeds meer milieuvriendelijke varianten op de markt.
De fanatieke yogi (of wil dat worden), gaat voor intensief gebruik en veel transpiratie: Ga zeker voor de kwalitatieve antislip matten. We willen je echt adviseren om niet voor goedkope kwaliteit te gaan. Slijtage zal snel optreden en de antisliplaag kan snel gaan verweren. Met als gevolg dat je grotere kans maakt op blessures of vervelende situaties. Dit betekent ook dat je minder duurzaam bent aangezien je de mat eerder moet vervangen.
Kijk ook naar de yogamatten of ze een zogenaamde gesloten of open cellen structuur hebben.
Bij een gesloten celstructuur neemt de mat zelf geen vocht op en is het verstandig om daarbij een yoga handdoek bij aan te schaffen die het vocht absorbeert en je extra grip geeft. Deze matten gaan over het algemeen wat langer mee.
Bij een open celstructuur wordt vocht beter opgenomen en afgedreven, echter vuil krijgt ook de kans om zich te nestelen wat maakt dat een open celstructuur mat een kortere levensduur heeft.
Met yoga investeer je sowieso in jezelf, doe dat ook alsjeblieft in het materiaal dat je gebruikt. De betere kwaliteit matten op professioneel niveau vind je hier. Deze matten zijn over het algemeen matten met een dikte van ongeveer 4 tot 6mm. Je wilt als yogi zoveel mogelijk contact met de vloer houden en deze matten geven meer stabiliteit.
Lengte kan een issue zijn bij het kiezen van een yogamat. Indien jij lang bent wil je wel alles uit een yoga oefening halen en niet beperkt zijn door de lengte van de mat. De meeste matten hebben een lengte van ca 1.80 meter. Gelukkig zijn ze ook er ook in grotere maten of zelfs in de extra grote maten van twee meter lang en meer. Als je zelf niet lang bent ga dan ook niet voor een lange mat. Is echt niet nodig.
De meeste yogamatten hebben een dikte van ongeveer 6mm.
Als je hebt last van je gewrichten of zoekt meer comfort op de grond: Dan ben je op zoek naar de dikkere matten. Deze zijn ca 1,5 cm dik, bieden een goede demping als je last hebt van je gewrichten. Ook zijn dit fijne matten als je krachtoefeningen doet bijvoorbeeld. Deze dikkere matten hebben niet altijd een antislip laag, controleer dus alsjeblieft of de mat deze antislip laag heeft. Over het algemeen zijn de dikkere matten niet ideaal voor yoga oefeningen. Je mist meer het contact met de grond en de mat is door de dikte minder stabiel.
Er zijn yogamatten die je kan oprollen maar ook yogamatten die je kan vouwen. De oprolbare mat kan je prima meenemen achterin de auto, maar mocht je nu weinig ruimte hebben als je reist, dan kan het heel handig zijn een vouwbare yogamat aan te schaffen. De vouwbare matten nemen minder plaats in en kan je makkelijker tussen je spullen stoppen.