Beste yoga handdoeken 2025
Yogamatten krijgen best wel wat te verduren. Zweet, olie en vuil van de vloer. En in de ruimte waarin je, met elkaar, yoga beoefend zweven genoeg zaken rond die je niet op je yogamat wilt bewaren. Je wilt dat de yogamat lang meegaat. Het is dus belangrijk om consequent te zijn en een goede schoonmaak routine aan te houden. Maak het onderdeel van je volledige yoga routine. De yogamat is net zoals je kleding. Moet comfortabel zijn en goed zitten. Zorg er dus goed voor. Al is het maar voor je portemonnee.
Een yoga handdoek heeft naast de vele andere voordelen dat het ook een preventieve rol heeft. Het beschermd tegen schadelijke factoren als zweet en vuil.
Een inkopper, maar de yogamatten kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Dus controleer goed de schoonmaak voorschriften van de fabrikant. Wees niet eigenwijs. Je wilt de yogamat zo lang mogelijk goed houden.
Gebruik een yogamat reiniger van bijvoorbeeld het topmerk Gaiam.
Controleer of jouw yogamat een open of een gesloten celstructuur heeft. Een open celstructuur houdt meer vocht en bacteriën vast.
Sommige yogamatten kunnen in de wasmachine. Ideaal maar dat hoeft niet na elke sessie. Alleen bij een grondige reiniging.
Reinig na elke yoga sessie en één keer per maand / week grondig. beetje afhankelijk van de intensiteit waarmee jij yoga beoefent.
De PVC Yogamat is makkelijk schoon te houden. Over het algemeen hebben de PVC yogamatten een dichte celstructuur en dringen bacteriën, vuil en zweet niet in de mat. Het kan voldoende zijn om de mat met een vochtige doek af te nemen. Met een een speciale yogamat cleaner of wat water en kleine beetje (biologisch) schoonmaakmiddel kan je de mat per week een keer grondiger reinigen.
Rubber vergt een andere aanpak. Sommige matten hebben ook een PU toplaag wat ook vocht opneemt maar snel weer laat gaan. Doe in ieder geval de rubbermat niet in de wasmachine, tenzij de fabrikant anders aangeeft. Na elke yogasessie de mat even afnemen met een vochtige doek, of onder de douche afspoelen. Vervolgens met een droge schone doek ( geen papier) afnemen en goed laten drogen aan een droogrek bijvoorbeeld. Niet in de zon! Dat beschadigd en verkleurd de mat. Gebruik bij rubber nooit een schoonmaakmiddel wat de antisliplaag kan aantasten. Bij een grondige schoonmaak gebruik dan een speciale rubbermat cleaner.
Kurk is over het algemeen makkelijk schoon te maken. Een yogamat van kurk heeft antibacteriële eigenschappen en doet al een hoop zelf, maar kan het zeker niet alleen. Een mengsel met een klein beetje ( biologisch) schoonmaakmiddel, zou afdoende moeten zijn. Ook zou een beetje water met wat witte azijn helpen in een verhouding van 60-40. Zeker Yogamatten nooit in de wasmachine doen of te hard schrobben. Ga je met je duim over een kurk van een fles heen dan komt het ook los. Zo ook met de Yogamat.
Voor de TPE ( Synthetisch rubber) geldt dezelfde instructies als voor een natuurrubberen yogamat.
Nooit in de wasmachine schoonmaken.
Dit zijn generieke tips. Maar check goed de wasvoorschriften van de fabrikant dus goed. Per materiaal kan de schoonmaak echt verschillen.
Deze biologisch gecertificeerde yogamat reiniger helpt bij het verzorgen en reinigen van antislip yogamatten. De combinatie van krachtige biologische ingrediënten zoals koolzaad en essentiële oliën plus andere natuurlijke substanties desinfecteren de mat. Hierdoor krijgen bacteriën, nare luchtjes en zweetresten geen kans. Daarnaast verwijdert deze reiniger allerlei soorten vuil.
Yoga Cleaner steunt!
Yoga Cleaner heeft hart voor mens en natuur en steunt het goede doel ‘Vorarlberger Lebenshilfe’, een Oostenrijkse organisatie voor mensen met een handicap. Zo worden bijvoorbeeld de labels handmatig aangebracht op de flessen door mensen met een handicap, die met grote vreugde en vanuit liefde werken.