Beste yoga handdoeken 2025
De yogamat is vaak wel de eerste yoga accessoire waar iemand aan denkt als je het hebt over yoga. Je zou bijna denken dat het er symbool voor staat. Toen yoga, in het westen, een beetje in opkomst kwam was een yogamat eigenlijk nog helemaal niet bekend. Mensen gleden uit op vlakke oppervlakken, stonden op gras o.i.d., of je moest dusdanig beoefend zijn en genoeg kracht hebben om jezelf in balans te houden. de eerste 'yoga handdoeken' werden gebruikt , wat eigenlijk normale handdoeken waren of katoenen matten om jezelf enigszins een anti-slip gevoel te geven.
Yogi Angela Farmer gebuikte in het begin van de jaren 80 op een creatieve manier een, op handdoekmaat gesneden, ondertapijt om wat meer comfort te brengen in de yoga uitvoering. Zij besloot tenslotte om met haar vader de eerste yogamatten op de markt te brengen als 'plakkerige matten'. Later in de jaren 90 werden de meer robuustere yogamatten op de markt gebracht. (Bron: wikipedia)
Een verder ontwikkeling van de yogamat zorgde er voor dat er veel meer yogamatten op de markt kwamen naar mate yoga veel populairder werd. Er kwam ook veel meer variatie in de yogamatten. De diktes werden aangepast maar ook de structuur en het materiaal werd (en wordt nog steeds), flink mee geëxperimenteerd. Zo waren één van de eerste yogamatten gemaakt van PVC maar zijn ze nu ook in andere materialen te verkrijgen zoals natuurrubber, kurk en TPE . Duurzaamheid komt vandaag de dag dus ook, gelukkig, steeds meer op de agenda te staan. Zelfs de yogamatten die met verschillende designs op de markt komen houden nu steeds meer en mee rekening met bijvoorbeeld de kleurstoffen die ze gebruiken.
Maar zij grip en anti-slip dan de enige redenen waarom we een yogamat gebruiken? Laat we daar een naar kijken en wat de yogamat meer kan doen dan alleen het materiaal:
We begonnen deze blog ermee. Grip hebben en houden is essentieel al jij yoga beoefent. Een yoga handdoek is eigenlijk al een must maar een yogamat geeft je die extra zekerheid. Op een goede yogamat glij je niet weg door de anti-slip functie.
Als jij in een yogastudio oefeningen doet zit je niet te wachten op een ondervloer, of een leen mat, die voor jou al bezweet is geraakt of waar een nare geur op is achtergelaten. Wel zo fijn om een eigen yogamat te hebben. Daarnaast als je buiten de oefeningen doet houd jij het het vuil onder je handen en voeten vandaan.
Waarom zou je überhaupt op een harde vloer je oefeningen moeten doen? Dit wordt een stuk comfortabeler en aangenamer met een yogamat. Naast de hardheid van de vloer heeft de mat ook nog eens een isolerende werking bij een koude ondervloer. Wel zo prettig!
Als je nog nooit yoga hebt beoefend sta je er (nog) niet zo bij stil. Een yogamat zorgt ervoor dat jij precies weet wat jouw ruimte is en binnen welke 'context' van de ruimte jij kunt bewegen. het bakent je beweegruimte af zonder dat jij je buurman of buurvrouw onderuit haalt,
Als jij thuis aan yoga doet en je houdt je mat uitgerold, zal jij eerder geneigd zijn om je oefeningen te gaan doen. Geen excuus om deze mooie oefeningen voor het lichaam en geest over te slaan. Uitstellen geeft geen resultaat, uitvoeren wel.
Een yogamat neem je makkelijk mee op reis, naar het werk of waar je ook naar toe gaat. Waar je ook bent jij kan je oefeningen in het hotel, naast het zwembad of bij je schoonmoeder altijd uitvoeren.